Vijesti

Veći strah odagnava manji strah

“Ni hamajlija ne liječi strah. Samo veći strah odagnava manji strah. Realni strah odagoni nerealni strah. Strah od Uzvišenog odagoni sve druge strahove.” (Muftija Muamer Zukorlić, rhm)

Treba se samo Allaha bojati

Svaki onaj koji se u Allaha uzda i traži Njegovo zadovoljstvo i samo se Njega boji, On će ga čuvati i za to nagraditi.
Onaj ko se bude držao istine naići će na mnoge prepreke i poteškoće na svome putu. Mnogo ljudi koji misle da imaju moć zastrašivanja će pokušati da zaplaše onoga koji ustrajava na istini, jer onima kojima istina nije od koristi njih zasigurno ta istina plaši, jer je istina poduprta i samo se može do zadnjeg izdaha svoga života u prsima svojim čuvati, ako je u pitanju veći strah, a to je strah od Allaha Uzvišenog i da je bogobojaznost veći strah od straha prema onome koji želi da zastrašivanjem ugasi svjetlo istine.
Kod našeg rahmetli akademika Muamera Zukorlića, Allah je utisnuo istinitu bogobojaznost u njegov lik i djelo sa kojim je i preselio na ahiret. On je bio meta zastrašivanja od strane onih koji su se bojali istine. Htjeli su ugasiti svjetlo istine pokušavajući zastrašiti Muftiju na različite načine pa je naš vođa uvidio da se samo Allaha treba bojati i da je On jedini od koga se treba plašiti. Pa je većim strahom odagnao strah koji je nebitan. To ga je pratilo do njegovog zadnjeg daha. Cijeli život mu se sastojao od toga da istina (Allahova riječ) bude gornja, a neistina bude donja.

Kako izgraditi bogobojaznost kod sebe

Musliman zna, svjestan je i vodi računa o tome da njegov Gospodar u svakom trenutku, momentu zna sve o njemu i o stanjima koja prolazi. Tako da mu se srce ispunjava strahopoštovanjem prema svome Gospodaru, a duša osjećajem dostojanstva i poštovanja prema Njemu.
Prenosi se da je Sufjan Es-Sevri govorio: „Ako se budeš bojao Allaha On će te zaštititi od ljudi; ako se budeš bojao ljudi, a ne Allaha, to ti ništa neće koristiti, niti možeš zaštitu imati.“

 

Piše: Seid Dautović

“Softa” br. 72, rubrika: Muftijini učenici

Leave a comment