Vijesti

Upriličeno “Umjetničko veče” u organizaciji medrese Gazi Isa-beg

Novi Pazar – Medresa ‘Gazi Isa-beg’ organizirala je ‘Umjetničko veče’ kojem je pored najviših predstavnika Mešihat IZ u Srbiji, profesora, učenika, roditelja, brojnih gostiju, prisustvovao akademik Muamer Zukorlić, osnivač ove elitne odgojno-obrazovne institucije.

Na ovaj način kroz tradicionalnu ‘Umjetničku večer’ Medresa daruje doživljaj da se jedan narod osjeća ponosnim zbog onog što jeste.

Učenice se predstavila glumačkim izvedbama, recitacijama na bosanskom jeziku, arapskom, turskom, engleskom, izvedbom sevdalinki, pričama o starom zanatu u Novom Pazaru te podsjećanjima na ratna stradanja za vrijeme opsade Sarajeva za vrijeme agresije na BiH i genocid nad Bošnjacima u Plavu i Gusinju. Pored Ženske medrese publici u KC u Novom Pazaru svoje umjetničke talente pokazale i učenice Ženske medrese u Rožajama. Također, predstavio se i hor Medrese Gazi Isa-beg.

Historijat kojim se možemo ponositi i borba za maternji jezik kroz različite vidove umjetnosti mladost ne može biti ni nemar ni zaborav, poručuju mladi učenici.

Prisutnima se obratio predsjednik Uprave Medrese, muftija sandžački hfz. Abdurahman ef. Kujević zahvaljujući svima koji su došli na veličanstven skup s posebnim akcentom na prisustvo lidera akademika Muamer Zukorlić. Selam prenio i od muftije Mevluda ef. Dudića kojeg je putovanje spriječilo da prisustvuje.

– Medresa je najzaslužniji nositelj najsuptilnije riječi jer njeni učenici crpe znanje od izvora koje poteče od Allaha dž. š., kaže sandžački muftija. Ulema sa svojim alimima, medresantima, je bila preteča ove vrste umjetnosti i znanja, poručio je između ostalog.

Akademik Zukorlić tokom svog obraćanja kaže kako umjetnost znači posjedovati dar od Uzvišenog Darodavca. Izuzetno ponosan kao Medresant od prije više od 30 godina što je večeras bio u prilici svjedočiti perfekcije u percepciji i raskoši u izražaju, što je kako kaže, Božija milost za sve.

– Ostale kulture i civilizacije također baštine riječ ali svi vrhunski dometi bili su pokušaju da se dosegne tajna apsolutne istine Božije riječi. Imati učenike ovog duha, kreacije, inspiracije biti njihov roditelj, profesor pa i muftija poseban je Božiji dar. Znali smo šta imamo ali je lijepo osvježiti se i otići ponosni na svoju vjeru, identitet, Islamsku zajednicu, Fakultet, univerzitet.

Na kraju, nadarene učenice koje su tokom večeri slikale radove poklonile su ih pojedincima iz publike.

Izvor: SANA

Leave a comment