Vijesti

Tribina „Kad srce umre prije tijela“

Dana 28. 2. 2024. godine maturantica Altuna Aličković održala je tribinu na temu: „Kad srce umre prije tijela“ pod mentorstvom profesorice Esade Zukorlić.

Altuna, koja je inače urednica našeg školskog časopisa „Softa“ i redovni učesnik svih vannastavnih edukativnih aktivnosti, u svom nadahnutom govoru istakla je bitnost slijeđenja Allahovog zakona i neke od osnovnih načina kako čovjek može dostići najbolji stepen srca kod Allaha, dok je sa druge strane navela šta to čini srce crnim i koja su to djela koja ga upropaštavaju.

Na samom kraju, podijelila je nekoliko savjeta kako sačuvati srce od grijeha: „Mi svom nefsu dajemo sve što on želi, a treba da se sa njim borimo. Ti si taj koji može raditi sve što hoće sa svojim strastima. Ti si taj koji može sastaviti sreću ovosvjetsku i budućeg svijeta… Želiš li sresti Allaha Uzvišenog i Slavljenog, smirene duše? Kada Mu budeš išao u susret, da ti kaže:

‘A ti, o dušo smirena,

vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan,

pa uđi u među robove Moje,

i uđi u Džennet Moj.’

Ti biraš na kojoj ćeš strani biti, na strani dobra ili zla. Gdje želiš biti?“

Tribini je prisustvovala gošća hafiza Aiša Mekić, koja se na kraju obratila prisutnim učenicama, kao i profesorica Šemsa Plojović.

Odlomak iz sure El-Hadždž proučila je Ajiša Smajović, a prijevod proučenih ajeta pročitala je Sajma Bulić.

Leave a comment