Vijesti

Tribina: “Jezik — mač sa dvije oštrice”

28.11.2022.
Drugu po redu tribinu u muškoj medresi ove godine održao je učenik IV-a1 razreda Seid Dautović. Tema njegovog izlaganja bila je “Jezik, mač sa dvije oštrice”.
Jezik je organ koji ima svoju veliku zadaću i emanet i koji čovjekamože uvesti u Džennet ili Džehenem.On je počašćen u odnosu na druge organe, da odmah poslije srca svjedoči jednoću Stvoritelja i dapoziva na dobro.Jezik je velika Allahova, dž.š., blagodat i on je organ koji kao i ostali organi treba da zahvaljuje svome Gospodaru. Jezik kao i drugi ljudski organi može da oboli, a jedna odbolesti jezika je “govor o onome što nas se ne tiče”, u što na prvom mjestu spadaogovaranje.Rekao je Uzvišeni Gospodar u Svojoj knjizi: “O vjernici, bojte se Allaha i govorite samo istinu!”
Također, u toku svog izlaganja Seid je govorio o pogubnosti djela koje jezik čini kao što su ogovaranje, potvaranje, psovanje i tako dalje, ali i o lijeku za te bolesti.
Na samom kraju prisutnim učenicima obratio se profesor imameta hfz. Senad Dazdarević podsjećajući učenike na to da je nemarnost prema jeziku i prema onome što izgovaramo jedno od djela koje će najviše ljudi uvoditi u Džehenemsku vatru.

Leave a comment