Vijesti

Svečano obilježen Dan arapskog jezika

U ponedjeljak 18.decembra, učenice ženskog odjeljenja Medrese “Gazi Isa-beg”u Novom Pazaru obilježile su “Dan arapskog jezika”, upućujući na važnost i vrijednost njegovanja i izučavanja ovog jezika.
Program je karakterisao duh arapske kulture, kroz arapsku nošnju djevojaka i ukras cijele zgrade na edukativan način. Učenice iz sekcije za kaligrafiju, pripremile su radove za izložbu na panou, a na sljedećem holu svako odjeljenje je imalo izložbu svojih radova. Učenice su izvedbom na arapskom jeziku, kroz recitacije, glumu, izvedbu ilahija, zanimljivosti i pouka prenijele poruku prisutnima- profesorima, profesoricama, učenicama i gostima.
Torte i posluženje bilo je pripremljeno za kraj ovog uživanja.
Program su pripremile učenice pod mentorstvom profesorica arapskog jezika Irme Abdul Karim Šiljević i Adele Toković.
Poseban motiv bila je Palestina, pa shodno tome u dekoraciji su preovladavale boje palestinske zastave, a također su učenice na samom ulazu kačile pridošlim gostima iste- obilježja u vidu palestinske zastave s ciljem apelovanja na trenutna dešavanja. Glavna urednica tehničkih detalja i vođenja samog programa bila je Altuna Aličković, a za montažu videa Sumeja Dreković.

Leave a comment