Vijesti

Robovanje koje oslobađa

“Ni hamajlija ne liječi strah. Samo veći strah odagnava manji strah. Realni strah odagoni nerealni strah. Strah od Uzvišenog odagoni sve druge strahove.” (Muftija Muamer Zukorlić, rhm)

Rahmetli Muftija Zukorlić, oličenje islamskog buđenja i čvrstine u čuvanju emaneta, govoreći o svrsi pokornosti Uzvišenom Allahu, rekao je: “Koncepcija pokornosti Allahu znači potpunu slobodu od pokornosti stvorenjima.” On je svojim radom i životom u potpunosti dokazao ovu činjenicu. Pitanje slobode stvar našeg odabira između robovanja Stvoritelju i robovanja stvorenjima, između hatara Allaha i hatara zulumćara, ljubavi prema Svevišnjem i Vječnom s jedne strane, i ljubavi prema prolaznim varljivim slastima.
Sve sto je stvoreno, stvoreno je iz ljubavi… – jednom je pjesnik mudro rekao.
Ima li išta veličanstvenije na ovom svijetu od ljubavi?! Zbog ljubavi svijet je stvoren, zbog ljubavi sunce sija, u ljubavi prema Milostivom – u tom ašku izgaram i ja…
Milostivi Gospodar! Oličenje cjelokupne ljubavi, Onaj koji je od Svoje ljubavi dao jedan postotak; od te siline ljubavi rađa se robovanje koje kida okove širka i traži robovanje samo Njemu Uzvišenom!
A duša? Duša će poput nemirne srne, oslobođena stege i tamnice dunjaluka, sva radosna trepereti, poput lista na vjetru… Duša je željela slobodu i našla je u robovanju Milostivom!
I svi u svojoj mašti zamišljaju da su zaljubljeni i slobodni, a ljubav od njih čista je… Samo onaj ko je spoznao Istinska ljubav šta je – on izgara u tom plamenu i od njega nema ni traga ni glasa, samo ponekad poneka pisana riječ, da bude svjedokom postojanja jednog života i jedne ljubavi koje samo nama pripada…
Istinske vrijednosti iskrenog robovanja Milostivom dovode naše stanje duše na najveći stepen uzdizanja za koje Svemogući kaže: …pa uđi među robove Moje i uđi u Džennet moj.

Piše: Sara Hot

“Softa” br. 72, rubrika: Muftijini učenici

Leave a comment