Vijesti

Obilježeno 30 godina obnove rada Medrese Gazi Isa-beg

U velikoj sali Mešihata, 17.09.2020. godine, organizirana je svečana sjednica Nastavničkog vijeća Medrese Gazi Isa-beg u povodu 30 godina obnove rada ove odgojno-obrazovne ustanove.
Na početku programa ašere je proučio prof. Harun ef. Rebronja nakon čega se prisutnima obratio predsjednik Upravog odbora Medrese muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, ističući da je Medresa dio identiteta svih Bošnjaka i muslimana koji žive na ovim prostorima.
„Od onog momenta kada se je šehadet počeo ovdje izgovarati Medresa je krenula da bitiše i postoji. To što je ona ostala da traje, a vjerujemo da će trajati do Sudnjeg dana, dokaz je veličine ljudi koji su imali viziju i svijest da osnivanjem naselja i gradova ovdje u Sandžaku, paralelno odmah udare i temelje Medresi Gazi Isa-beg i ostalim medresama koliko ih je bilo u 17. vijeku, ali jedina koja traje do današnjih dana jeste naša medresa.”
Prisutnima se obratio i narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić naglasivši da je Medresa elitna škola.
“Ono u šta vjerujem jeste da je Medresa elitna, neovisno o tome da li smo mi u njoj elitni ili ne. Ona je elitna po samom svom naslovu, po definiciji, ulozi i ma ko došao u Medresu, ma ko radio ili je pohađao i ma kakav bio, on joj to ne može ugroziti.”
Obraćajući se prisutnima, predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud. ef. Dudić istakao je da je ovo veliki dan za Islamsku zajednicu, a posebno za Medresu Gazi Isa-beg.
“Nekako sam ponosan i u Islamskoj zajednici posebno mjesto ima Medresa Gazi Isa-beg. Ovih dana sam razmišljao da li znamo da se radujemo? Kao da se to nekako podrazumijeva, da je to sasvim normalno da imate sve što imate i da je to došlo samo od sebe. Ništa od sebe došlo nije, iako ima danas nekakvih mudžiza. Ovdje ima šejhova, volio bih da to protabire, jer ovo je zaista neka vrsta mudžize, da je Medresa na budžetu vjernika, a sve druge medrese su na budžetu ili gradova i općina, kantona i država, a ova samo na budžetu vjernika.”
Dodijeljene su zahvalnice onima koji su od samog početka rada Medrese bili uključeni u vaspitno-obrazovni proces ove ustanove, a to su prof. Harun ef. Rebronja i upravnik Medrese prof. Šemso Šaćirović, kao i autoritetima koja su na različitim rukovodećim pozicijama u Islamskoj zajednici najviše doprinijeli razvoju Medrese Gazi Isa-beg, predsjedniku Mešihatamuftiji dr. Mevlud ef. Dudiću i narodnom poslaniku akademiku Muameru Zukorliću.
Na kraju je dovu proučio koordinator Preševske medrese prof. Ismail Halimi.

Leave a comment