Vijesti

Mešihat upriličio tribine u povodu 12. rebiu-l-evvela

U povodu mjeseca rođenja Allahovog Poslanika s.a.v.s., u četvrtak, 12. rebiu-l-evvela 1442. h.g./29. oktobra 2020. godine, Mešihat IZ-e u Srbiji organizirao je tribine za učenike muškog i ženskog odjeljenja Medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru.
Gost predavač na tribini u Ženskoj medresi bio je predsjednik Mešihata, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, dok je predavač na tribini u Velikoj sali Mešihata za učenike Muške medrese bio rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe dr. Rešad ef. Plojović.
Gosti predavači na tribinama su govorili o životu Allahovog poslanika Mihammeda a.s., njegovoj misiji i iskušenjima kroz koja je prošao, njemu kao najboljem uzoru za sve pripadnike islama, ali isto tako i o izazovima našeg vremena i uvredama kojima su izloženi muslimani, kroz omalovažavanje Muhameda a.s. i prikazivanje njegovog lika na neprikladan i podrugljiv način.
Istaknuto je da je vrijeđanje Poslanika a.s. posljedica mržnje prema Resulullahu i svemu što on simbolizira, sa ciljem uznemiravanja i vrijeđanja osjećanja više od 1.5 milijarde muslimana. Odgovor pripadnika islama na uvrede prema Poslaniku a.s. treba biti kroz pojačanu iskrenu ljubav prema njemu i još snažnije i odlučnije slijeđenje Muhammeda a.s., a nikako kroz uvrede i neprijateljstvo prema pripadnicima drugih religija kojima deklarativno pripadaju oni koji vrijeđaju Poslanika a.s.
Istim povodom, večeras će biti organizirana tribina u prostorijama Muslimanskog omladinskog kluba u Sinan-begovoj džamiji, gdje će se prisutnima obratiti muftija Dudić.
Također, u ostalim medžlisima u narednim danima bit će upriličene svečanosti kako to prilike budu dozvoljavale.

          

Leave a comment