Vijesti

Interaktivna radionica: „Etika neslaganja u islamu”

14.2.2024. godine učenice svih razreda su održale treću interaktivnu radionicu čitanja. Zadatak ove radionice bio je analiza djela „Etika neslaganja u islamu” od autora Tahira Džabir Al-Aluani.

Na početku je učenica četvrte godine Sumejja Kalač, u ulozi moderatora, kazivala biografiju autora.

  • Taha Džabir Al-Aluani je rođen u Iraku 1354 H. odnosno 1935. gdje stječe osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je na Šerijatsko-pravnom fakultetu El-Azhara u Kairu, a na istom je magistrirao a zatim i diplomirao na usuli fikhu islamskog prava. Napisao je mnoga djela na arapskom i engleskom od kojih su neka prevedena i na bosanski jezik.
  • O knjizi: “Etika neslaganja” može biti uzeta kao objašnjenje normi koje islam postavlja za učesnike u intelektualnim raspravama i dijalozima. Autor u djelu izlaže razne bolesti koje su zadesile Ummet, iskazuje intencije šerijata i pruža lijek za razdor i neslogu među muslimanima. Kako je knjiga bila namijenjena suprostavljenim islamskim političkim strujama u jednom dijelu muslimanskog svijeta, autor je većinom navodio primjere iz klasične povijesti pravne nauke islama. Iako bi se ova knjiga mogla nazvati “Etika neslaganja među klasičnim pravnicima”, ona nesumnjivo može poslužiti kao uvod u predmet neslaganja uopće. Autor navodi muslimanske političke i znanstvene povijesti iz kojih savremeni musliman može izvući važne pouke i nove puteve razumijevanja u čemu i leži vrijednost ovog djela.

Radionici su prisustvovali muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, prof. Ibiš Ljaić, prof. Selma Plojović Ademović, prof. Rabija Hot i prof. Aida Kujević, koji su kroz radionicu iznosili svoj osvrt na knjigu i njene mudrosti i time poručili učenicama važne poruke i smjernice za dalji rad.
Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević je na kraju istakao da su ovo aktivnosti koje su pokrenule čovječanstvo i jedne od najvrednijih aktivnosti naše Medrese.
Učesnice su kroz pitanja i odgovore izanalizirale prvih nekoliko poglavlja, čiji će nastavak, uz Allahovu pomoć, biti u bliskoj budućnosti.

Leave a comment