Vijesti

Fenomen motivacionih citata

Zahvalni smo Uzvišenom Gospodaru na blagodatima kojima nas obasipa, a među njima najveća je blagodat vjere, islama, kojim nas je uputio preko najodabranijeg poslanika, Muhammeda, s.a.v.s. Kur’an je ono što se također ne da izostaviti u nizu kada Milostivom priznajemo blagodati i zahvaljujemo Mu za iste.

Izvor svih pozitivnih motivacija

Kur’an je središte ovog broja učeničkog časopisa „Softa“. U tekstovima koji slijede, bavimo se temom „Kur’anske motivacije“.  Premda islam zadovoljava apsolutno sve potrebe čovjeka, Kur’an biva prvi od izvorišta uputstava neophodnih za umijeće ljudskog bitisanja. Kao potrebu za osvježenje, polet, snagu, strpljenje, ustrajnost vidjeli smo motivaciju, a kao pojilište motivacije gledali smo posljednju Božiju objavu, Kur’an.

Popularni citati postaju kliše

Učimo da je čovjek od najdavnijih vremena znao za motiv, pa bio on i primitivan, te tako ne možemo poreći njegovu pojačanu prisutnost u savremenom dobu. Nalazimo da savremeni čovjek pokušava da iznađe gorivo na kojem će pojiti snagu i disciplinu na putu ostvarenja zadatih ciljeva. Međutim, iz naše perspektive ta goriva izgledaju u velikoj mjeri nefunkcionalna ili pak kratkotrajnog dejstva. Neki od primjera popularnih motivacija su: „vjeruj u sebe“, „samo uradi to“, „isključivo pozitivne vibracije“, „nikada ne odustaj“, „živi, smij se, voli“ i mnogi drugi. Ne treba zanemariti i zastupljene motive i motivacije koji se često ne iskazuju i ne pokazuju vidljivim putem i direktno, kao što su titula, zvanje, materijalni interesi i slično.

Nema bolje motivacije od Božanske

Možemo se sada vatiti našem izvoru motivacije koji je nepresušan. Sadržina ajeta nema svoju trajnost, već se iz njega iznova mogu crpiti novi motivi. Mi smo ovdje izdvojili samo nekoliko ajeta sa motivacionim porukama od kojih su neke učenici pokušali otkriti i podijeliti. Zaključujemo da su kur’anske motivacione poruke dugotrajne i nepresušne, a da li je razlog toga vječnost motiva ka kojem iste pozivaju, ostavljamo da otkrijete među pisanom riječju koju vam poklanjaju vaše softe!

Na kraju kao i na početku, zahvaljujemo Uzvišenom Gospodaru, Allahu, dž.š., što nam je podario snage za izvršenje ovog, nadamo se, hajrli projekta, a bez Njega se ne bi mogla upotpuniti dobra djela.

 

Autor: Sumeja Kujević

Učenički časopis Softa, br. 73-74

Leave a comment