Vijesti

Edukativna ekskurzija za maturante

U periodu od 11.10. do 17.10.2023. godine, Medresa „Gazi Isa-beg“ je organizovala edukativno-rekreativnu ekskurziju u Turskoj za maturante muškog i ženskog odjeljenja u Novom Pazaru, kao i ženskog odjeljenja iz Tutina.

Na ovu ekskurziju je pošlo osamdeset i dva učenika, kao i šest profesora pratioca: prof. Mahmut Suljović, prof. Asmir ef.Crnovršanin, prof. Edib ef. Zukorlić, prof. Šemsa Plojović, prof. Elma Ujkanović i prof. Ajsela Ćosović. Za prevoz su obezbijeđena dva autosa, jedan za učenike a drugi za učenice.

Ekskurzija je organizovana u saradnji sa turističkom agencijom „DREAM TRAVEL“. Vrijedni vodiči ove agencije Džemil Kolašinac i Mirela Bronja bili su nam na usluzi u svakom trenutku, sa željom da nam ovo putovanje učine ljepšim i zanimljivijim. Zahvaljujemo im se od srca na tome.

Tokom prvog dana ekskurzije u gradu Edirne, posjetili smo poznatu džamiju Selimiju. Ovdje smo o trošku naše Medrese doručkovali i nakon toga se uputili se ka Istanbulu.

U Instabulu naše maturantice su smještene u hotelu Martinez a maturanti u hotelu Ikbal. Nakon što smo se malo odmorili, kolektivno smo obišli džamiju Sulejmaniju, trg Bajazit i Kapali čaršiju. Poslije ovih obilazaka, od naših uvaženih profesora dobili smo slobodno vrijeme za samostalno obilaženje znamnitih mjesta, koja su se nalazila u bilzini spomenutih destinacija.

Učenici su organizovani u manje grupice, do šest učenika, sa po jednim vođom grupe, radi uspješnije organizacije i komunikacije.

Obavezni povratak u hotele je bio do 22: 00 h., uz obaveznu prozivku i provjeru brojnosti učenika po sobama.

Drugog dana ekskurzije, nakon doručka, pošli smo na krstarenje Bosforom, uz prisustvu lokalnog vodiča. Ovo krstarenje nam je zasigurno jedan od ljepših trenutaka koji nosimo sa sobom sa ove prelijepe ekskurzije. Nakon krstarenja Bosforom, posjetili smo džamiju Aja-Sofiju, gdje su profesori i učenici klanjali džumu namaz.

Poslije džume namaza obilazimo Plavu džamiju, Top Kapi i hipodrom. Nakon ovih zajedničkih tura, učenici dobijaju slobodno vrijeme za samostalne obilaske do navečer.

Trećeg dana ekskurzije, po preporuci profesora Haruna ef. Demirovića, odlazimo u Bursu kod njegovih prijatelja, predvođeni sa uvaženim Džaferom Altajem, te obilazimo Ulu džamiju i vidikovac stare tvrđave. Pod pokroviteljstvom dragih prijatelja i domaćina, organizovan je zajednički ručak za sve polaznike ove ekskurzije.

Poslije obilnog ručka posjetili smo poznatu znamenitu tekiju u ovom gradu, gdje su nam uručene simbolične hedije. Nakon toga, obilazimo fascinantni muzej Panorama 1326, u kojem smo vidjeli mnogo znamenitih stvari iz doba Osmanlija. U pratnji vodiča iz Burse, dobili smo mnogo korisnisnih historijskih podataka vezanih za ovaj grad.

U dogovoru sa direktorom Medrese hfz. Adnanon ef. Dupljakom i direktorom turističke agencije Dream Travel a van protokola ekskurzije, tokom povratka u Instanbul, posjetili smo još jednu prelijepu Čamlidža džamiju, sa pogledom na Bosfor, gdje smo obavili akšam i jaciju namaz.

Četvrtog dana obilazimo panorama muzej 1453 u Instanbulu, Miniaturk muzej i Ejup-Sultan džamiju.

Petog dana, a prije polaska za Novi Pazar, obišli smo tržni centar Forum, gdje smo dobil dva sahata slobodnog vremena za šoping i obilazak. Nakon toga, svi smo pojedinačno dobili lanč pakete, od naše turističe agencije i sretni i zadovoljni krenuli za Novi Pazar.

U Novi Pazar smo stigli u srijedu u 08:00 h., puni emocija i pelijepih doživljaja.

Koristim priliku da se u ime svih polaznika ove ekskurzije, tj. maturanata i maturatica naše Medrese, zahvalim našoj Upravi na organizaciji ovog nezaboravnog putovanja, profesorima i profesoricama na posvećenosti i roditeljskoj brizi, kao i našim dragim roditeljima, koji su nas poslali na ovo posebno putovanje i obezbijedili nam novčana sredstva za ovu nezaboravnu maturalnu ekskurziju.

Autor: Rumejsa Destanović, IV-b1

Leave a comment