Vijesti

Dan koji će trajati 50 hiljada godina

Predavanjem o Sudnjem danu učenica četvrte godine Sumejja Košuta, podsjetila je prisutne na prolaznost ovog života i na vječnost budućeg svijeta, spomenuvši mnoge predznake Sudnjeg dana, kao i to da su se mnogi od njih već ostvarili.
Govor o Sudnjem danu je veoma bitan iz mnogo razloga, a među prvima jeste to što je vjerovanje u Sudnji dan temelj vjerovanja bez kojeg insan ne može biti vjernik. Sjećanje na Sudnji dan i njegove strahote utiče na dušu toliko da se ona prestaje povoditi za strastima i vraća se pokornosti svome Gospodaru. Sumejja je u svom predavanju o strahotama Sudnjeg dana govorila podrobno, onako kako nas je Allah Uzvišeni u Kur’anu obavijestio, a između ostalog rekla je: „Strah i užas će obuzeti ljude tog dana. Zbog velikih strahota ovog dana će se ukočiti pogledi nasilnika, neće moći ni trepnuti od straha, niti će se moći osvrtati ni lijevo ni desno. Od straha će im srca prazna biti, srca nasilnika će se popeti do grkljena, pa niti će izaći niti će ostati na tom mjestu.”
Neminovno je da svaki pojedinac podsjeća sebe na ove strahote budućeg svijeta; od zagrobnog života pa sve do ulaska u Džennet ili Džehennem. Dunjaluk je samo sredstvo kojim se vjernici koriste kako bi zadobili vječitu sreću u Džennetu. Na tom putu suočit će se vjernici sa raznim poteškoćama, ali sjećanje upravo na Sudnji dan, na milost koju će Allah tada pružiti svojim dobrim robovima, podstiče ih na strpljivost prilikom svakog iskušenja. Utjeha vjernicima za ono što izgube na ovom svijetu jeste nadoknada od Milostivog Gospodara na ahiretu.
Kaže Uzvišeni Allah: „Sve što je na Zemlji prolazno je, a ostaje Lice tvoga Gospodara, Veličanstveno i Plemenito.” (Er-Rahman, 26-27)
Učešće u predavanju uzela je i učenica treće godine Sumejja Dacić.

Leave a comment