Vijesti

Cijena dostojanstva

“Naša vjera, obraz, čast i dostojanstvo nisu na prodaju, jer se ne mogu kupiti.” (rhm. Muftija Muamer Zukorlić)

Ne možemo se umoriti od odbrane naše svijesti, časti i vjere, jer se napajamo sa izvora Svevišnjeg. Izvor Vječitog je vječan i snaga koju dobijamo sa izvora Vječitog je vječna. Pa kako da se umorite, kad ne mogu da vas kupe niti da vas uplaše? Zahvatite samo jedan gutljaj vode sa tog izvora, i kada ga okusite – kada okusite sreću šta znači biti slobodan u odnosu na stvorenja a pokorni samo Jednom Stvoritelju – to više niko neće moći da vam oduzme.

Smisao i dostojanstvo puta postoje samo u mjeri u kojoj umijemo da ih nađemo u sebi. Najvažnija ljudska težnja je težnja za moralnošću u našem djelovanju. Naša unutrašnja ravnoteža, čak i naša egzistencija zavisi o tome. Jedino moralnost u našem djelovanju može dati ljepotu i dostojanstvo našem životu. Budite dostojanstveni muslimani, sedždu samo Stvoritelju činite i ni pred kim drugim se ne savijajte. Jer, ne možete se klanjati i Stvoritelju i stvorenju! Ako se savijete Stvoritelju i stvorenju istovremeno, to je širk – tu nema vjere! Moć istine je čudo i mi je moramo spoznati.

Kažu: “Budi ljepša, našminkaj se, obuci nešto malo uže, šta si to obukla kao džak? Zašto se izdvajaš? Zašto sebe zarobljavaš? Zašto ne pratiš modu? …”

Zato što čuvam ono meni najsvetije, Allahov govor i sunnet Poslanika. Zato što ne dam na sebe, svoju tradiciju i čast. Moju čast mi ne mogu oduzeti, sve dok je ja ne izgubim. Bit ću ponosna na ono što jesam i što nosim sa sobom. Branit ću svoju domovinu, čast, obraz i dostojanstvo jer ono što ja posjedjem i imam su naši preci vijekovima sticali i radili – da Allahova riječ bude gornja. Da se okupi cijeli svijet, ne mogu kupiti ljepotu i čast naše vjere.

Jednom prilikom upitah djeda: “Zašto nosiš bradu, koja je njena svrha? ” a on mi dade odgovor zbog kog sam se duboko zamislila: “Musliman mora nositi bradu i to je tako. Nekom je to čudno, nekom nije u trendu, ali ako uzmemo tuđe običaje onda ćemo izgubiti i čast, i vjeru i dostojanstvo.”

To nije samo pitanje brade, hidžaba ili nekog drugog propisa ili običaja, to je pitanje dresiranja naših umova da radimo samo ono što neki tamo žele. E pa ne može! Mi, naša vjera, ljubav, čast i dostojanstvo nismo na prodaju.

 

Autor: Sumejja Hajrović

Leave a comment