Vijesti

Biografija jednog ummeta

“Za stotinu godina nikome neće biti važno da li smo živjeli 20 ili 80 godina… Neke od nas će spominjati po dobru, a nekima će se ime zaboraviti. Ali, najvažnije od svega je da svi idemo pred Gospodara sami, sa svojim djelima.“ (Muftija Muamer Zukorlić, rhm)

Akademik Muamer Zukorlić rođen je 1970. godine u selu Orlje, Tutin. Nakon završetka „Gazi Husrev-begove medrese, studije šerijatskog prava (usuli fikh) okončao na Islamskom univerzitetu El-Emir Abdel-kadir u Konstantini, postdiplomske studije iz oblasti egzegeze Kur’ana (tefsir) na Univerzitetu El-Džinan u Tripoliju (Libanon), a doktorsku tezu iz epistemologije na Internacionalnome univerzitetu u Novome Pazaru.
Bio je dugogodišnji profesor „Gazi Isa-beg“ medrese u Novom Pazaru, kao i na Islamskoj pedagoškoj akademiji (danas Fakultet za islamske studije). Osnivač je Islamske pedagoške akademije (FIS-a) i prvi dekan, Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru (IUNP) i prvi rektor, te dugogodišnji predsjednik ove visokoškolske institucije.
Jedan je od utemeljitelja Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti i njen generalni sekretar.

Od osnivanja Mešihata Islamske zajednice Sandžaka 1993. godine do 2007. godine bio je na poziciji muftije sandžačkog, a od 2007. godine do 2014. godine glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, te od 2014. do 2016. muftija sandžački. Pored IUNP-a i FIS-a, obnovitelj je rada Medrese „Gazi Isa-beg“ u Novome Pazaru, kao i njenih odjeljenja u Rožaju, Tutinu i Preševu. Osnovao je mrežu predškolskih ustanova i dječijih vrtića „Reuda“ i „Wildan“.

Između ostalih organizacija, utemeljitelj je i incijator osnivanja: Izdavačke kuće „El-Kelimeh“ 1993., Internacionalne humanitarne organizacije (IHO) koja kasnije prerasta u Centar za humanitarni rad „Hajrat“ 1995. Muslimanskog omladinskog kluba (MOK) 1999., Zajednice sandžačke dijaspore 2003., Udruženja žena „Merjem“ 2007., Udruženja uleme Islamske zajednice u Srbiji 2007., Agencija za sertificiranje halal-kvaliteta 2007. Bošnjačke kulturne zajednice 2009., Islamskog radija „Refref“ 2009., Škole Kur’ana časnog u Novom Pazaru 2010., Sandžačke biznis asocijacije (SABA) 2010., Instituta za izučavanje genocida i zločina 2011., Islamskog kulturnog centra „Altun alem“ 2011., Bošnjačke nacionalne fondacije 2011, Svjetskog bošnjačkog kongresa 2012, te Matice bošnjačke 2016. godine. Autor je pet knjiga, više desetina naučnih radova. Učesnik nekoliko stotina međunarodnih konferencija i simpozija. Dao više hiljada intervjua u svim vrstama medija.

Bio je predsjednik Stranke pravde i pomirenja, narodni poslanik u drugom mandatu, te potpredsjednik Skupštine Republike Srbije i predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo; predavač na Internacionalnome univerzitetu i Fakultetu za islamske studije, član Izvršnog vijeća Rabite. Kao gostujući profesor po pozivu održao više predavanja na univerzitetima širom svijeta i održao nekoliko stotina tribina.

UZVIŠENI GOSPODARU, MOLIMO TE DA OVOG SVOG ROBA UVEDEŠ U NAJLJEPŠE DŽENNETSKE BAŠČE, A NAS DA UČINIŠ DOSTOJNIMA NJEGOVIH IDEALA. AMIN!

Priredila: Meliha Ademović, III-b1

“Softa” br. 72, rubrika: Muftijini učenici

Leave a comment