Vijesti

Održano zasijedanje Svebošnjačkog Sabora Sandžaka – Usvojena Deklaracija

Na Svebošnjačkom Saboru Sandžaka održanom 02.12.2018. godine u Novom Pazaru, na kome su učestvovali članovi Sabora i Mešihata, rukovodioci ustanova, glavni imami i predsjednici medžlisa Islamske zajednice; bošnjački narodni poslanici i pojedini funkcioneri Vlade Republike Srbije; predstavnici Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru; članovi Bošnjačkog nacionalnog vijeća i bošnjački odbornici u lokalnim skupštinama, usvojena je

D  E  K  L  A  R  A  C  I  J  A

I

Individualna i kolektivna sloboda neprikosnovena je vrijednost bošnjačkog naroda i obaveza svakog pojedinca. Nipošto se ne smije dopustiti ugrožavanje autonomnosti nacionalnih i vjerskih institucija.

II

Bošnjačko nacionalno jedinstvo utemeljeno na etičkim i duhovnim vrijednostima prvorazredna je obaveza svih bošnjačkih organizacija i institucija, kao i svakog pojedinca.

III

Oštro osuđujemo krađe, ucjene i brojne nepravilnosti na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće te višegodišnje zloupotrebe Bošnjačkog nacionalnog vijeća od strane Sulejmana Ugljanina i njegovih saradnika, kao i nasilničko i neprimjereno ponašanje službe protokola neposredno prije održavanja konstituirajuće sjednice Vijeća 23.11.2018. godine i angažovanje lica sa kriminalnim dosijeima u službu protokola, čime je oskrnavljen ugled Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Bošnjaci predstavljeni na najgori način. Uz prisustvo kriminalaca i nepoštivanje Poslovnika o radu Vijeća nije moguć normalan rad ovog tijela.

IV

Od bošnjačkih političkih predstavnika tražimo da djeluju prema Vladi Republike Srbije da ubrza početak razgovora o ustavno-pravnom položaju bošnjačkog naroda u Srbiji, što bi unaprijedilo puni domovinski osjećaj među Bošnjacima i doprinijelo zatvaranju Poglavlja 23 i 24 i uspjehu pregovora o ulasku Srbije u Evropsku uniju.

V

Od svih bošnjačkih političkih organizacija i pojedinaca zahtijevamo da se okupe oko ideje prekogranične evropske regije Sandžak, što bi dovelo do unapređenja regionalne stabilnosti i mira te dugoročnog podsticaja privrednog razvoja. Važno je što prije pokrenuti dijalog radi realizacije ovog projekta.

VI

Ideja pomirenja nema alternativu. Zato pozivamo sve relevantne političke faktore da nesebično daju podsticaj i doprinos politici dijaloga i pomirenja, što bi dovelo do dugoročnog mira i stabilnosti u zemlji i regionu.

VII

Od legitimnih bošnjačkih predstavnika tražimo da hitno sačine program ekonomske, socijalne i infrastrukturne revitalizacije Sandžaka kako bi se zaustavilo masovno iseljavanje građana, a posebno mladih sa ovog prostora.

VIII

Zbog stanja u kome se Bošnjačko nacionalno vijeće nalazi, od Matice bošnjačke tražimo da okupi sve nacionalne resurse radi izrade i realizacije sveobuhvatnog programa prosvjetno-kulturne obnove naroda na temeljima već ostvarenih institucionalnih i drugih rezultata.

IX

Oštro osuđujemo i odbacujemo tzv. Inicijativu za organizovanjem referenduma o jedinstvu Islamske zajednice uvjereni da je riječ o novom, očigledno najslabijem, talasu agresije na Islamsku zajednicu, ponovo pokrenutom od istih političkih aktera, opet iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća, sa namjerom pokušaja oživljavanja paravjerske tvorevine koja je u očitom odumiranju. Islamska zajednica će čuvati i unapređivati svoje jedinstvo i druge vrijednosti u okviru svojih vjerskih i normativnih pravila daleko od političkih manipulacija i malverzacija. Jedina legalna i legitimna Islamska zajednica sa centralom u Sarajevu i sjedištem u Novom Pazaru ostaje otvorena za one preostale koji se žele vratiti u njene redove kako bi se okončala obnova punog jedinstva Islamske zajednice.

X

Oštro osuđujemo permanentne napade na ugled narodnog poslanika akademika muftije Muamera Zukorlića i njegove porodice, svjesni da su zapravo njegove zasluge stvarni razlog takvih napada. Napadi na članove porodica najgnusnije su sredstvo političkog obračuna i nije im mjesto u bošnjačkoj političkoj kulturi.

XI

Izražavamo zahvalnost i puno poštovanje svim Bošnjacima koji su svih ovih godina dosljedno bili aktivni u odbrani vjerskih i nacionalnih vrijednosti i institucija trpeći brojne pritiske zbog svojih nepokolebljivih stavova. Posebno se zahvaljujemo pripadnicima sandžačke dijaspore koji su uprkos fizičke udaljenosti sebe i svoje imetke stavili na raspolaganje u cilju očuvanja i unapređenja slobode naših institucija.

XII

Vraćanje Islamskoj zajednici ranije oduzetog vakufskog objekta Islamske ustanove (Fakulteta za islamske studije) razumijemo kao početak otklanjanja ove i drugih nepravdi prema Islamskoj zajednici i muslimanima cijeneći ga veoma pozitivnim korakom koji može označiti novu stranicu zdravih odnosa između države i Islamske zajednice. ]]>